Menu za 69

12. ledna 2016 v 9:18 | Ondračka Luděk |  Jídla
Proč dokáží některé restaurace prodávat menu za průměrných 60 Kč a jiné za 100 Kč ?
Odpověď je jednoduchá. První rozdíl je množství. Pokud vezmeme v úvahu, jak velký by měl být oběd, tak se dostaneme na polévku minimálně 0,2 l, hlavní jídlo minimálně 150g masa a 200 g přílohy. Už tady nám odpadne většina meníček pod 70 Kč. A ten zbytek? Tak na to odpoví elektronická evidence tržeb.
Takže kolik by měla stát meníčka?
Restaurace, nikoli jídelny, musí dodržovat marži minimálně 300%. To číslo vypadá hrozně, ale jinak to nejde. Když jsem začínal v oboru, myslel jsem si, že je to nesmysl. Bohužel není.
Takže si stačí vzít ceny surovin a k tomu přidat trojnásobek. Pak zjistíme, že i cena 100Kč za menu je ještě hodně málo.
Samozřejmě do toho mluví také technologie a suroviny, které různé provozovny používají. Také dotace různých jídelen. Třeba školní by vůbec neměli prodávat jídla mimo školu. To je jedno z mnoha pokřivení trhu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama